Saç Dökülmesi Nedenleri

blank
Dr. Koray Kır

Gün içinde 100 tel saçın dökülmesi normal kabul edilmiştir. Bunun üzerinde olan saç dökülmelerine mutlaka bir çözüm yolu bulunmalıdır. Bu oranın üzerindeki saç dökülmelerinde, saçlı alanda seyrelme ya da açıklık meydana gelirse, bu kişilerin saç dökülmesi sorunu olduğu söylenebilir. Bunu daha iyi belirleyebilmek için, saç çekme testi yapılabilir. Bu testte 20-30 tane saç tutularak çekilir. Bu sırada ele gelen saçların sayısı 5 tanenin üzerinde olursa, saç dökülmesinin yoğun olduğu söylenebilir. Bu durumda mutlaka gereken önlemlerin alınması, bunun sebeplerinin belirlenmesi ve tedavi uygulanması gerekir.

Saç Dökülmesi Nedenleri

Erkeklerdeki saç dökülmelerinin %90’ı ve kadınklardaki saç dökülmelerinin %60’ının nedeni olan genetik saç dökülmesi heriki cinsiyettede saç dökülme nedenleri arasında 1. sıradadır.

Genetik Saç Dökülmesi

Basitçe özetlemek gerekirse ailesel bir hastalıktır. Toplum içinde ırsi olarakta tabir edilen genetik, bir çok hastalıkta geçerli olup aile bireylerinde anne, baba, amca vs genetik hastalıklar yer alması durumunda aynı problem sizdede olabilir.

Genetik Olmayan Dökülmeler

  • Anemi, grip gibi üst solunum enfeksiyonları, tifo, zatürre, kan kanseri, şeker hastalığı gibi hastalıklar, tiroit hormonundaki düzensizlikler kadın erkek ayrımı yapmadan herkeste saç dökülmesi etkisi gösterebilir.
  • Hamilelik, emzirme dönemi ve doğum gibi durumlar da hormonal dengesizliklerden dolayı saç dökülmeleri yaşanabilir
  • Demir eksikliği saç dökülmesi nedenleri arasındadır.
  • Dengesiz ve yetersiz beslenme düzeni saç dökülmesi etkisi gösterir. İhtiyacı olan vitaminleri ve mineralleri yeterince alamayan saçlar, zayıflayarak kırılır ve dökülebilir.
  • Stres saç dökülmesinde oldukça etkilidir. Bu sürecin uzun sürmesi de, saç dökülmesinin etkisini daha fazla arttırır.
  • Saç bakımı için kullanılan şampuan, saç kremi gibi ürünlerin saçlara uygun olmaması halinde de saç dökülmesi olabilir.
  • Saç bakımında gereken özenin gösterilmemesi halinde, saç dökülmesi etkisinden kurtulmak oldukça zordur. Yıpranan, nem dengesi bozulmuş olan saçların periyodik aralıklarla doğal bakım ürünleriyle dengesinin sağlanmasına çalışılmalıdır.
  • Sigara içme alışkanlığı olanlarda saç dökülmesiyle karşılaşabilirler. Alınan besinlerin emilimini engelleyen sigara azaltılmalı ya da bırakılmalıdır.
  • Cilt altı yağ bezlerinde olan bozukluklar nedeniyle, aşırı yağlanan saçlarda dökülmesi etkisi oluşacaktır.

Saç Dökülmesine Neden Olan İlaçlar

  • Kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçları

  • Kan yağları olan kolesterol ve lipid düşürücü ilaçlar

  • Kan inceltici olarak kullanılan ilaçlar

  • Gut ve tiroit hastalıklarında kullanılan ilaçlar

  • Diüretik ilaçlar, beta blokerler ve antihipersantif ilaçlar

  • Çok fazla oranda A vitamini ilacı kullanımı

  • Diyet sırasında kullanılan ilaçlar

  • Duygu durumu etkileyecek olan ilaçlar

  • Oral kontraseptif ilaçların kullanımı

Saç Dökülmesi Tedavisi

Genetik Saç Dökülmesi Tedavisi

Kadın ve erkeklerde genetik saç dökülmesinin nedeni farklıdır. Erkeklerde saç dökülmesi etkisi yapan 5 alfa redüktaz adlı enzimin kadınların vücut yapısında daha azdır. Kadınlarda bu enzimin yerine aromataz enzimi fazladır. Saç dökülme sorunundan daha çok erkekler etkilendiğinden, piyasada satılan saç dökülmesi ürünlerinin erkeklere yönelik olmasından ötürü, kadınlar bu konuda şanssız sayılabilir. Çünkü aromataz enzimi yüzünden, bu ürünler kadınlarda etkili olamaz

Saç restorasyon tedavisinde seçilecek ilacın FDA (Food and Drug Administration= ‘Amerika Gıda ve İlaç İdaresi’) tarafından onaylanmış olması saç dökülmesi sorunu ile karşı karşıya olan kişilerde sorgulanması gereken bir durumdur.
Finasteride (Propecia) son on yılda yaygın şekilde kullanılmaya başlamış, tablet şeklinde ağız yolu ile alınan bir ilaçtır. Finasteride’in (Propecia) erkeklerin çoğunda saç kaybını durdurduğunu ve saç büyümesini uyardıkları bilimsel çalışmalar göstermiştir. Finasteride, DHT’un (dihidrotestesteron) miktarını azaltarak etki gösterir. Bu hormon büyük oranda erkek tipi saç dökülmesinden sorumlu olan hormondur. Aynı zamanda finasteride (Propecia) testesteron düzeyine etki etmemektedir. Finasteride (Propecia) en fazla etkiyi hafif ve orta dereceli saç kayıplarında göstermektedir. Bununla birlikte saç ekimi uygulanan hastaya yardımcı bir tedavi olarak saç cerrahı tarafından en fazla önerilen ilaç olma özelliğine sahiptir.
Topikal minoxidil (Rogain=Minoxil), 15 yıldan fazla bir süredir saç kaybının yavaşlatılmasına yardımcı bir tedavi olmakla birlikte yeni saç çıkmasında çok daha az etkili bir ilaçtır. Minoxidilin % 5’lik konsantrasyonu erkekler için önerilir. Kadınlar için bu konsantrasyon yüz bölgesindeki tüylerin büyümesini uyardığı için %2 lik konsantrasyonu önerilmektedir.
Her iki tedavinin de başarılı olabilmesi için devamlı uygulanması önerilir. Tedaviye devam edilmezse saç dökülmesi süreci tekrarlamaktadır. Bu tedavilerin herkes için etkili olduğunu söylemek çok iddaalı bir söylem olsa da tedavi çok büyük oranda başarılı olmaktadır. Erkek tipi saç dökülmesinde her iki ilacın birlikte kullanılması daha fazla fayda sağlayabilir.

Kişinin kendi kanından hazırlanan PRP (palatelet rich plasma) tedaviside saç dökülmesinde uygulanabilecek alternatif bir tedavidir. Son yıllarda bu tedavide gelişmeler görülerek gittikçe iyileşen sonuçlar alınmaktadır.

Saç dökülmesinin en etkin ve en yüz güldürücü sonuçları olan tedavisi saç ekimidir. FUE yönteminin uygulanmaya başlamasıyla sonuçlar çok daha doğal ve yüz güldürücü olamaya başlamıştır. Ortalama 6 saat süren lokal anestezi ile yapılan bir işlemdir. Ekim sonrası ortalama 4-6 ay sonrası hasta yeni saçlarına kavuşur.